رشته گرافیک
آشنایی با رشته گرافیک👨🎨
به طور کلی و طبق نظام جدید تحصیلی، دانش آموزان پس از اتمام پایه نهم تحصیلی خود و براساس علاقه، معدل و نمره درس های خاص مربوط به رشته مورد نظرشان، اقدام به انتخاب رشته می نمایند. همان طور که می دانید رشته ها به دسته های نظری ( رشته ریاضی ، رشته تجربی ، رشته انسانی )، رشته های فنی و کار دانش تقسیم می شوند. رشته های فنی و کار دانش تقریبا از رشته هایی هستند که موجب می گردد فرد به زودی وارد بازار کار شود. زیرا هدف اصلی این رشته ها مهارت آموزی است. از جمله این رشته ها، رشته گرافیک هنرستان می باشد که به نوعی مربوط به نقاشی و تصویر گری است. زیر مجموعه های کار زیادی مانند فرآیند چاپ، طراحی شهری، گرافیک محیطی، مطبوعاتی، نشر و … را دارد.
توسعه رشته گرافیک زمانی شکل گرفت که عصر صنعتی شدن و تولید انبوه کالای صنعتی و غیر صنعتی آغاز شد و برای معرفی انبوه کالاها نیاز به تبلیغ پیدا شد تا مشتری در انتخاب خود دچار سردرگمی نشود. طبیعی است که برای عموم مردم تبلیغ کردن نیازمند زبان مشترکی بود که از تلفیق خطوط، رنگ ها و علامت هایی باشد که تصویر شکل گرفته بتواند خواسته تولید کننده محصول را برآورده سازد.
گرافیک پیچیدگی های خاص خود را دارد و تابع سلیقه های متفاوت و نگاه های گوناگون است. رنگ ها معانی خاص خود را دارند و خطوط تعابیر خاص خودشان را، یک گرافیک می تواند در مورد تمامی ابعاد زندگی از طریق ارائه تصویر با مخاطبان خود صحبت کند ناگفته نماند که ارتباطات تصویری با پیشرفت و توسعه تکنولوژی از طریق امکانات متنوعی که در دنیا ایجاد گردیده در امر پیام رسانی و انتقال مفاهیم موثر واقع شده است.
در طی تحصیل شما با مبانی هنر های تجسمی، طراحی، پایه و اصول صفحه آرایی، رنگ شناسی، مبانی تصویرسازی، خط در گرافیک، خوشنویسی، چاپ دستی و عکاسی آشنا می شوید.
رشته گرافیک یکی از رشته های زیر مجموعه گروه هنر در شاخه ی فنی و حرفه ای است
هنرجویان این رشته در طی دوران تحصیلی خود در هنرستان با موضوعاتی مانند طراحی، هنرهای تجسمی، رنگ شناسی، مبانی تصویر سازی، خط در گرافیک، خوشنویسی، چاپ دستی و عکاسی آشنا می شوند. اصلی ترین وظیفه هنرجویان رشته ی گرافیک انتقال پیام به روش های مختلف است.
راه های ادامه تحصیل هنرجویان رشته گرافیک
۱) شرکت در کنکور فنی و حرفه ای: هنرجویان بعد از اخذ دیپلم در سال سوم هنرستان می توانند در کنکور فنی و حرفه ای شرکت نموده و پس از قبولی در کنکور به تحصیل در آموزشکده های فنی و حرفه ای بپردازند و پس از 2 سال ، موفق به اخذ فوق دیپلم گردند
۲) شرکت در کنکور هنر: هنرجو می تواند پس از اخذ دیپلم هنرستان ، بدون آزمون ورودی وارد پیش دانشگاهی هنر شده و پس از یک سال تحصیل ،در کنکور سراسری هنر شرکت نموده و در یکی از رشته های عکاسی ، صنایع دستی ، سینما ، تئاتر ، مرمت آثار باستانی ، هنرهای اسلامی ، طراحی و چاپ پارچه و لباس ، گرافیک ، نقاشی ، طراحی صنعتی و طراحی فرش تحصیل کنند و پس از 4 سال موفق به اخذ لیسانس گردند.
تحول در رشته گرافیک با فراگیر شدن رایانه ها
فعالیت هنرجویان رشته ی گرافیک در هنرستان بیشتر به شکل دستی و بر روی کاغذ صورت می گیرد اما با همه گیر شدن رایانه ها ، بیشتر طراحی ها و فعالیت ها در زمینه ی گرافیک تحت نرم افزارها انجام می شود. که هنرجو باید همزمان با افزایش مهارت های بصری ، ذهنی و دستی در زمینه ی گرافیک با فراگیری نرم افزار ها بتواند توان طراحی و اجرایی خود را بالا ببرد.
در حال حاضر و در عصر اطلاعات وجود یک مشاور گرافیکی یا یک طراح برای بقای یک کسب و کار نیاز مبرم و حیاتی است. عواملی که باعث شده رشته ی گرافیک در این چند سال رشد چشمگیری از لحاظ جذابیت و محبوبیت در بازار کار داشته باشد به شرح زیر است:
فراگیر شدن فضای مجازی و استفاده بیشتر از رسانه های تصویری و دیجیتال
پیدایش مفاهیمی همچون اینفوگرافیک و رشد صنعت تبلیغات و نشر الکترونیک
تمایل افراد به فیلم ها ، انیمیشن ها و تصاویر آموزشی
تحول در صنعت چاپ ، بسته بندی و ظهور فعالیت های هنری جدید و خلاقانه
بازار کار تحصیل کرده های این رشته
فارغالتحصیلان این رشته می توانند با تهیه انواع طرح برای معرفی و ارائه یک موضوع مانند علامت و اطلاعات (آرم سازی و پوسترسازی) و اجرای انواع صفحه آرایی و طراحی نمایشگاه های هنری برای معرفی آثار گوناگون (غرفه آرایی)، آموزش هنر، طراحی و تصویرسازی برای عنوان ادبی، داستان، سیاسی، اجتماعی و مانند آن (صفحه آرایی کتاب و مجله و روزنامه)، تبلیغات (کاتالوگ و بروشور) در مراکزی همچون صدا و سیما، مطبوعات و مراکز هنری و آتلیه های خصوصی خدمات خود را ارایه دهند.